HuaHin.dk

Oplev hvaler og delfiner !
Hval i Hua Hin
Hvalsafari fra Hua Hin..
Brydeshvaler ved Petchaburi
Vidste du at det var muligt komme på Hval-Safari under ferien Hua Hin ?
Garanteret ikke ! - for det er der endnu ikke så mange vestlige turister der gør. Ikke desto mindre, så er det faktisk muligt at opleve hvaler i den thailandske bugt. Godt nok så forholder det sig lige nu sådan at tourbådene til hvaloplevelser ikke sejler direkte fra Hua Hin, men efter en lille køretur nord på, så kan det nemt lade sig gøre at komme på Hval-Safari og opleve Brydeshvalen boltre sig i Siambugten..
Den Thailandske bugt er rig på dyreliv og ud over de mange forskellige fiskearter, så lever der både hvaler og delfiner i bugten. Faktisk så findes der ca. 20 forskellige hval- og delfin arter i havene omkring Thailand.
Fakta om Brydeshvalen
Brydeshvalen er opkaldt efter den norske hvalfangstpionér Johan Bryde og blev for første gang beskrevet i zoologiske tidskrifter tilbage i 1913.
Brydeshvalen kan blive op til 18 meter lang og veje næsten 20 ton. Hunnen bliver normalt lidt større end hannen.

Brydeshvalen er en hvalart, der som oftest holder til i tropiske farvande med højere temperaturer end mange andre hvalarter normalt foretrækker. Måske er det derfor at det kun er én gang i historien at der er sket en dokumenteret observaton af en Brydeshval i Danmark. Dette skete tilbage i 2000 hvor ét enkelt eksemplar blev observeret i Isefjorden.
Stacks Image 152892
Fugle igang med at stjæle fisk fra Brydeshvalens mund..
Brydeshvalen er kendt for at spise en lang række forskellige krebsdyr, blæksprutter, plankton og fisk og gerne helt op til næsten 600 kilo om dagen ! Nogle af de mest populære bytter for den hvalart er (ud over plankton) rejer, sardiner og ansjoser, som også findes i rigt omfang mange steder i den Thailandske bugt.
Brydeshvaler fanger ofte deres mad ved at holde udkig efter store stimer eller samlinger af potentielt bytte for derefter at svømme gennem stimen og opsluge nærmest alt hvad der er tilgængeligt. I nogle tilfælde kan man også opleve hvalen på jagt hvor den forsøger at stjæle bytte som andre rovfisk (eks. tun) har arbejdet hårdt på at indkredse i store stimer.

Hvis du er heldig at komme til at opleve Brydeshvalen ved overfladen, så vil du formentlig også opleve store sværme af fugle, der prøver at nyde godt af hvalens fangst. Disse fugle snupper fiske i vandet rundt om hvalen men nogle er også så dristige at dykke helt ned i hvalens mund for at stjæle fisk. Det siges at nogle fugle må lade livet på den bekostning mens andre er så heldige at kunne flyve ud igen når hvalen kommer til overfladen på ny..
Brydeshvalen tilhører gruppen af Bardehvaler og minder af udseende på mange måder Sejhvalen. Dog kan man se forskellen på de to arter ved at Brydeshvalen har tre hud/brusk-kamme der løber ned på langs af hovedet.
Brydeshvalen hører ikke til blandt de udrydningstruede hvalarter og man mener at der findes ca. 100.000 af arten i verden. Det er relativt begrænset, hvor meget jagt der drives på dem. Så vidt vides fanges hvalen ikke i Thailand og i Japan er der eksempelvis en fangstkvote på kun 50 dyr om året i Japan..
Tourbåd med hvalsafari
Tourbåd med turister på hvalsafari ved Petchaburi..
Sådan kommer du til at se hvaler..
Der arrangeres bådture med udgangspunkt fra havnen ved Ban Laem der ligger ca. 80 km godt 1,5 times kørsel nord for Hua Hin. Herfra kan du komme ud til steder i den thailandske bugt, hvor der i øjeblikket menes at være mere en 50 Brydeshvaler der holder til..

Der er mange forskellige touroperatører på gaden i Hua Hin, som med garanti meget gerne vil hjælpe dig med transport på både land og vand, et andet alternativ kan være at booke turen igennem firmaet
Wild Encounter Thailand som har base i Bangkok. Koster omkring 2000-2500 THB pr. voksen.

Hvornår er det bedst ?
Som regel kan Brydeshvalerne opleves hele året i den thailandske bugt. Men det er normalt i månederne lige i slutningen eller efter regntiden/monsoonen at det er nemmest at spotte dem..september-december.


Bonus info ! hvis du og familien, istedet for at opleve levende hvaler, kan nøjes med at se et ægte hvalskelet, så kan i se sådan et på et lille mini-museum, der ligger lige ud til stranden ved Suan Son Beach..og det er gratis !
Obs !
Vi gør opmærksom på at der på hval-safari-turene ikke er nogen 100% garanti for at se hvaler..
Brydeshvalen opholder sig normalt neddykket 5-15 min. ad gangen. Dette kombineret med et, ifht. mange andre hvalarter, ret uforudsigeligt bevægelsesmønster og en svømmehastighed på op til 20 km/t, gør det til tider lidt mere krævende at følge en flok Brydeshvaler på afstand..
Video fra en tidligere hvalsafari
Nedenstående video er optaget i slutningen af 2015 og viser hanhvalen “Jao Mesa” som netop er gået igang med sit morgenmåltid formentlig bestående af kilovis af Sardiner :-)
Delfiner ved Hua Hin..
Er der delfiner i Hua Hin ?
Ja, der er bestemt delfiner i havet ud for kysten ved Hua Hin ! men Nej, de kommer yderst sjælden tæt på land ved selve Hua Hin by. Hvis du vil se delfiner (også de sjældne lyserøde af slagsen), så må du en tur til et område der ligger lidt længere sydpå..

Dolphin Bay hedder området og det ligger ved Nationalparken
Sam Roi Yod ca. 60 min. kørsel syd for Hua Hin. Ved Dolphin Bay er der er det muligt at hoppe på en tourbåd, der kan tage dig med ud på det lidt dybere vand, hvor du, hvis du er heldig, har mulighed for at opleve delfiner i naturen.
Sæt ikke næsen op efter at komme til at svømme med delfinerne. Hvis det er det du er ude efter, så kan du evt. overveje at tage
færgen fra Hua Hin til Pattaya og aflægge Dolphin World et besøg..

Hvis du vil kombinere Delfin oplevelser med måske en tur til grotterne i Nationalparken Sam Roi Yod, så kan det være værd at overveje at tage en overnatning i området.
Blandt de mere populære resorts er bla.
Dolphin Bay Resort eller Oriental Beach Pearl som du måske har set i tv-programmet Hammerslag.
Stacks Image 152933
Smukt syn at opleve delfiner i naturen..
Har du et godt rejsetip ? Er der noget vi mangler - Tip HuaHin.dk
E-mail [email protected] l Facebook www.facebook.com/huahin.dk
Hvaler & Delfiner